НОВИНИ

Спецпрокуратурата разследва корупция при доставки за Военновъздушните сили

Спецпрокуратурата разследва корупционни схеми при доставки на военно оборудване за Военновъздушните сили. Претърсени бяха офиси на дружеството "Балкантел" и адреси на свързани с разследването лица в София. Проверяват се и документи на Министерството на отбраната. Справка от публичните регистри показва, че дружеството печели множество обществени поръчки на военното министерство.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:56, 18.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Полицаи и прокурори влязоха рано тази сутрин в сградата на високотехнологичната компания, осигурявала оборудване за ВВС. На територията на София бяха претърсени и жилищата на трима служители.

Разследващите са иззели от офиса на ,,Балкантел" документи на компанията, както и компютърни данни.

От държавното обвинение заявиха, че разследват дружеството за корупция и търговия с влияние. Оттам са изискали и документация от Министерството на отбраната и ВВС. От прокуратурата отказаха да коментират имали задържани и на колко души ще бъдат повдигнати обвинения с мотива, че е в интерес на разследването детайлите да се пазят в тайна.

От сайта на компанията става ясно, че дружеството развива дейност от 1990 г. и е специализирано в областта на военните комуникационни и навигационни системи. Компанията е публикувала данни за шест военни проекта, реализирани в периода 2002 - 2017 година.

Най-големият от тях е свързан с изграждането на интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС.

"Балкантел" е изградила и системи за мониторинг на военните летища "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово", отговарящи на стандартите на НАТО. Фирмата се управлява от двамата си управители Христо Дурчев и Никола Дурчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева откри традиционната посланическа конференция в София
Екатерина Захариева откри традиционната посланическа конференция в София
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите