Специализираният наказателен съд отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра. Съдът обаче уважи искането на прокуратурата за отстраняване на сочената за съучастничка негова подчинена Стоянка Симеонова. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за отпускане на пенсии чрез фалшиви документи.

На 19 март Милен Пенчев бе пуснат под домашен арест. Според съда, при тези условия той няма да може да възпрепятства разследването срещу него и да влияе на свидетели. След като чу, че няма да бъде отстранен от длъжност, шефът на НОИ-Силистра коментира, че е оптимист за изхода от делото срещу него.

Милен Пенчев: "Истината ще излезе наяве, аз вярвам в правораздавателните органи".
© БГНЕС

Стоянка Симеонова, която работи като началник на сектор "Пенсии", ще бъде освободена от длъжност. Тя бе пусната на свобода срещу гаранция от 7000 лева, което според съда, ѝ дава възможността да повлияе на разследването.

Петър Чалъмов - адвокат на Стоянка Симеонова:"Ние считаме, че моята доверителка към настоящия етап няма основания да бъде отстранена, тъй като тя не е началник на отдел "Пенсии", а началник на сектор "Пенсии, в дълги болнични е и по никакъв начин не може да затрудни разкриването на обективната истина, да фабрикува доказателства и да попречи на събирането на доказателства по делото. Разследването е приключено още в самото начало и всички възможни писмени доказателства за иззети, има експлоатирани СРС-та, анонимни свидетели и тя е оказала пълно съдействие на разследващите органи".

Решението за отстраняването от длъжност на Стоянка Симеонова ще бъде обжалвано.

Съдът пусна шефа на НОИ-Силистра под домашен арест

Съдът пусна шефа на НОИ-Силистра под домашен арест

Шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев беше пуснат под домашен арест от Апелативния специализиран съд. Той е обвинен за участие в организирана престъпна...