Специализираният съд остави в ареста обвинения в тероризъм и контрабанда на оръжия швейцарец - Кевин Бахли. Той беше задържан на излизане от България на път за Сирия. В колата му бяха открити две ловни пушки, карабина, 400 патрона и десетки ножове и мачете. Версията на обвиняемия е, че отивал да помага на цивилното население в сирийския град Идлиб.

Според съдебно-психиатричната експертиза на Кевин Бахли той трябва да е под постоянно лекарско наблюдение и в специализирано заведение, заради психично заболяване. Категорична диагноза обаче все не е поставена, защото е нужно време за наблюдение.

Обвиненият в тероризъм швейцарец ще бъде настанен в ловешкия затвор, където ще стане ясно здравословното му състояние.

Според вещото лице той е склонен да симулира. Адвокатът на Бахли обаче смята, че клиентът му мисли за самоубийство и ако остане в ареста, последиците може да са фатални. При задържането му на границата Бахли обяснил, че отива в Сирия, за да се включи във въоръжения конфликт там. Днес версията му е, че отивал да помага на цивилното население, а при първоначалния разпит не бил разбран точно.

Георги Асенов, прокурор: Нали разбирате, че никой не тръгва с един автомобил пълен с оръжия и патрони, за да събира билки.

Бахли е с чисто съдебно минало, по професия е дърводелец, а в съда заяви, че в Швейцария е бил доброволец в пожарната.

Прокуратурата изнесе информация за задържания швейцарец, обвинен в тероризъм

Прокуратурата изнесе информация за задържания швейцарец, обвинен в тероризъм

Швейцарски гражданин е обвинен у нас за тероризъм и контрабанда на оръжие. Швейцарецът е задържан при опит да напусне страната през ГКПП "Капитан Андр...