НОВИНИ

Спецслужбите задържаха шефа на БАБХ в Бургас

Спецслужбите задържаха шефа на областната дирекция за безопасност на храните в Бургас и шестима негови подчинени. За "По света и у нас" заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се разследва дейност на организирана престъпна група, занимавала се със събиране на "такса спокойствие".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 28.08.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Акцията на спецпрокуратурата и антимафиотите от ГДБОП е започнала в Бургас рано сутринта. Полицаите първо са търсили шефа на бургаската дирекция на Агенцията по храните д-р Георги Митев в дома му, но той бил на изследвания в частна клиника.

От лечебното заведение е отведен на прегледи в бургаската болница, а след това и на работното му място, където в негово присъствие са направени обиски в помещенията на Агенцията. Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, разследването е за Организирана престъпна група, в която участвали служители на областната дирекция на Агенцията по храните в Бургас.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Като дейността на тази група към този момент, според това, което разполагаме като доказателства и данни, е в две основни направления. Едното е, едва ли ще изненадам някой, една матрица, престъпна матрица, която съществува по дела, които сме водили срещу служители на Митниците и МВР, а именно групи, които взимат пари, т.н. "такса спокойствие".

Според прокуратурата "таксата спокойствие" е събирана предимно от собственици на заведения, като срещу нея не са проверявани или пък проверките били съвсем формални. Има данни още, че областните началници на агенцията по храните били неофициални собственици на фирма за унищожаване на хранителни отпадъци от животински произход и принуждавали ресторанти и хранителни магазини да ползват услугите ѝ.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И са сключвани едни фиктивни договори, без да се извършва дейност, като служителите на Областната дирекция са мотивирали по "правилния" начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на област Бургас да сключват такива фиктивни договори, без фирмата да има въобще технологична възможност за унищожаване на тези отпадъци.

Сред задържаните, освен директора на областната дирекция, е един началник на отдел и петима инспектори.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Не може да се случи това нещо, ако държавни служители, които и да са те, вместо да подкрепят бизнеса, да си изпълняват законовите задължения, по същество възпрепятстват дейността му и правят това, което хората наричат "щавене".

Предстои прокуратурата да прецени на кого от задържаните ще повдигне обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров се класира без игра за третия кръг на US Open
Димитров се класира без игра за третия кръг на US Open
Голям пожар избухна между три села край Нова Загора
Голям пожар избухна между три села край Нова Загора