Компанията "Спейс Екс" изстреля на демонстрационен полет към Международната космическа станция новата капсула "Дракон" за извеждане на астронавти в Космоса. Системата ще позволи на САЩ да прекъснат зависимостта от Русия за пилотирани полети около Земята. На борда на капсулата е манекен, скачването е предвидено за утре следобед. При успех първият старт с двама астронавти се очаква през юли.

Ракетата "Фалкон 9" стартира от космическия център Кенеди във Флорида. На борда на капсулата Дракон е само манекенът Рипли, кръстен на героинята от филмовата поредица "Пришълецът". Сензори около главата, врата и гръбначния стълб събират данни за въздействието на полета. На орбита капсулата достига до станцията със собствени бордови двигатели.

Голямата разлика от товарните кораби, прихващани с ръката-робот, е начинът на сближаване и скачване. Сега срещата ще стане в автоматичен режим. Процесът ще се наблюдава внимателно от астронавтите на станцията.

Капсулата "Дракон" ще там остане по петък, предвидено е тя да се приводни в Атлантическия океан с помощта на 4 парашута. Ако всичко мине гладко, към станцията в 7-местната капсула през лятото ще отпътуват двама астронавти.

Илън Мъск - предприемач: Нашата основна цел е да отговорим на нуждите на НАСА, но щом "Дракон" влезе в редовна експлоатация, мисля че ще потърсим и частни клиенти - нещо, което НАСА подкрепя.

Мъск подготвя много по-тежки кораб и ракета за полети до Луната и Марс. НАСА изтъкна, че връщането към американски пилотирани мисии не означава край на сътрудничеството с Русия.

Джим Брайдънстайн- директор на НАСА: Великите страни трябва да могат сами да изпращат астронавти в Космоса.

САЩ не са изстрелвали човек от своя територия от завръщането на совалката "Атлантис" през юли 2011г. НАСА плаща на Русия 82 млн. долара на астронавт за полет до станцията и обратно. През 2014 г. американската космическа агенция сключи договор със "Спейс Екс" и "Боинг" за пилотирани мисии. Тя продължава да контролира всяка стъпка, но смята новия подход за по-ефективен и евтин. Тестовият полет на "Боинг" се очаква до два месеца.

"Спейс Екс" изстреля ракета носител с американски военен сателит

"Спейс Екс" изстреля ракета носител с американски военен сателит

Американската частна компания "Спейс Екс" изстреляракета носител с американски военен сателит. Това е първата космическа мисия на компанията, свързана...