Най-мощната ракета носител в света - „Фалкън Хеви“, беше изстреляна от космодрума „Кейп Канаверал“. Ракетата на компанията „Спейс Екс“ се смята за стъпка към целта ѝ за извеждане на хора на Марс.

Радостните възгласи на стотиците хора, събрали се да наблюдават изстрелването на ракетата "Фалкън-Хеви" на Илън Мъск и неговата космическа компания "Спейс Екс". Стартът на ракетата беше от площадката Сатурн Пет - същата, от която преди 45 години са тръгвали полетите за Луната. Сега мечтите на Мъск и екипа му, са отправени още по-далеч - към Марс.

Илън Мъск, собственик на "Спейс Екс": Изключително развълнуван съм и се гордея с целия ни екип. Създадохме най-голямата ракета в света. Още ми е трудно да повярвам, че това вече е факт. През цялото време не можех да спра да си представям експлозия и как ракетата пада стремглаво надолу.

Изстрелването и финалът на мисията, обаче, бяха успешни. На борда на ракетата има и електрически роудстър Тесла. Манекен зад волана отпътува на вечно и безкрайно пътуване в Космоса, в компанията на емблематичния надпис от "Пътеводител на Галактическия стопаджия": „Без паника!“.

Идеята на "Спейс Екс" е в близкото бъдеще към Марс да могат да пътуват хора. При това евтино - високата колкото 23-етажна сграда ракета е разработена така, че трите ѝ части да могат да се върнат обратно на земята и да бъдат използвани отново.

Двата странични ускорителя се приземиха обратно в Кейп Канаверал за повторно използване, а централният ускорител трябва да се върне върху кораб - дрон в Атлантическия океан.