НОВИНИ

"Спейс Екс" сключи договор за изпращане на първия космически турист около Луната

Американската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенции.

bnt avatar logo
от БТА
10:37, 14.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
спейс екс сключи договор изпращане първия космически турист около луната

То ще бъде осъществено на борда на бъдещата междупланетна ракета "Биг Фалкон рокет" на компанията. Самоличността на космическия турист ще бъде разкрита през следващите дни, поясниха от компанията.

"Биг Фалкон рокет" все още е в процес на разработване и се очаква да полети след няколко години.

В началото на 2017 г. "Спейс Екс" увери, че двама пътници ще бъдат изпратени до Луната през 2018 г., на борда на ракета "Фалкон хеви". В края на краищата подобно пътуване не бе осъществено. Компанията на милиардера Илон Мъск навремето отбеляза, че двамата туристи платили солидни суми за това пътуване около Луната.

Новата ракета ще е малко по-голяма от съществуващите. Тя е с диаметър девет метра и се състои от две степени за многократна употреба. Съществуват три варианта за полезния товар на "Биг Фалкон рокет" - междупланетен космически кораб, космически танкер и товарен кораб за извеждане в орбита на спътници и полети до МКС.

Космическият кораб ще бъде оборудван с кабини за астронавти, като дължината му ще бъде 48 метра. Височината на ракетата ще бъде 106 метра, а полезният й товар - 150 тона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани и видеорегистратори
Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани и видеорегистратори
Прегръдка от големия художник Насимо в КвАРТал фестивал
Прегръдка от големия художник Насимо в "КвАРТал фестивал"