Компанията "Спейс екс" за четвърти път отложи насрочено изстрелване на ракета "Фалкон 9", носеща първия от серия навигационни сателити от трето поколение на американските ВВС. Това съобщиха представители на компанията, цитирани от Ройтерс. Днешното изстрелване няма да се състои поради неблагоприятни метеорологични условия - силен вятър. Нов опит за изстрелване ще бъде направен утре по същото време, заяви говорител на "Спейс екс".

Във вторник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети космодрума на нос Канаверал, за да наблюдава полета на ракетата-носител със сателита. Пускът обаче беше отложен заради проблеми с наземното оборудване. В сряда "Спейс екс" отложи старта за втори път, в четвъртък - за трети.

Предвижда се сателитът Джи Пи Ес-3 да подсили групировка от 31 действащи спътници на САЩ. Апаратът от трето поколение е разработен, "за да предава информация за местонахождение, навигация и време три пъти по-точно и с осем пъти по-висока шумоустойчивост", отбелязва "Спейс екс".

По нейни данни този сателит изпълнява "важна роля в осигуряването на отбраната" на САЩ.

„Спейс екс“ изстреля секретна военна совалка (СНИМКИ)

„Спейс екс“ изстреля секретна военна совалка (СНИМКИ)

Компанията „Спейс Екс“ изстреля свръхсекретната военна мини совалка с ракета „Фалкон“ от Космическия център „Кенеди“ във Флорида, съобщи Асошиейтед пр...