Исторически ден за космическите полети. Американската компания "Спейс екс" за първи път изстреля спътник с ракета, чиято първа степен е вече използвана и рециклирана. Тя изведе в орбита люксембургски телекомуникационен спътник. Стартът беше от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. "Днес е голям ден" - каза създателят на Спейс Екс Илън Мъск.

© БТА

Огромен успех за "Спейс Екс" и космическата индустрия - излитането на ракета, част от която вече е използвана и успешното ѝ приземяване - без никакъв проблем по време на мисията.

Първата степен на ракетата - носител "Фалкон 9" излиза в космоса за втори път. Първият беше през април миналата година при изстрелването на капсулата "Дракон" с доставки за Международната космическа станция. След това ракетата се приземи на специална платформа в океана. Сега тя отново излетя и се върна обратно.

ИЛЪН МЪСК, основател на компанията "Спейс Екс": Това е голям ден. Наистина останах без думи, след случилото се. То е съчетание на изтощителна работа и много талантлив екип.

"Спейс Екс" предизвика революция в полетите, като направи възможно повторното използване на ракети. За 15 години усилени разработки и многобройни тестове, както и с инвестиции на стойност 1 милиард долара, американската компания успя да покаже, че ракетите, които обикновено се разпадат в океана след изстрелване, могат да бъдат приземявани обратно. Първото успешно връщане на ракета на "Спейс Екс" беше през декември 2015 година. Последваха още седем подобни мисии.

Целта на Мъск и неговата компания е да намалят разходите на полетите с 30%. Сега стойността на един полет с ракета "Фалкон" е 62 милиона долара. Очакванията са една ракета да се използва до десет пъти без основен ремонт и до 100 пъти с технически подобрения. Днешната ракета, влязла в историята, ще бъде предоставена на космодрума Кейп Канаверал.