НОВИНИ

Спинърите могат да бъдат опасни за малки деца

Инспектори от Агенцията за метрологичен и технически надзор започнаха проверка на т.нар. спинъри, тъй като в редица държави е установено наднормено количество олово и живак в някои модели на играчките.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:23, 21.06.2017
7117
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За кратко време спинърите станаха особено популярни сред децата у нас. В началото ги препоръчваха на деца с аутизъм или хиперактивност и дори на възрастни с проблеми с нервите. До момента обаче няма доказателства за положителните ефекти на играчката. Иначе тя струва от 5 до 30-тина лева и се предлага в различни разновидности и цветове.

Спинърите са хит на пазара, но въртящата се играчка крие рискове, особено за малките деца. В САЩ вече има случаи, при които деца са погълнали лагерчета, изпаднали от спинърите, а други са заклещили пръстите си в централната дупка на лагерите.

Днес инспекторите провериха търговски обекти в столицата и откриха много нередности - лесно отделящи се части от спинърите, липса на задължителната маркировка „CE“, която показва, че продуктът отговаря на европейските изисквания за безопасност, липса на предупредителен знак, че са опасни за деца до 3 години.

Мирослав Йотов, Агенция за метрологичен и технически надзор: Това са продукти, които ще бъдат иззети за проби и за изпитване. Най-много олово се съдържа в зелената боя и в металните части. Ще бъдат проверявани за олово и живак. Това е основното, на което ще се спрем, както и ще има глоба за това, че няма инструкция за правилна употреба.

При светещите спинъри пък опасността е в лесния достъп до батерията, която е малка и също лесно може да бъде погълната от децата. Резултатите от пробите за олово и живак ще са готови до две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​60% от децата у нас са жертва на някакъв вид насилие
​60% от децата у нас са жертва на някакъв вид насилие
Разрушават могила, откъдето преди хиляди години е започнала историята на Пловдив
Разрушават могила, откъдето преди хиляди години е започнала историята на Пловдив