НОВИНИ

Спирането на огъня в Сирия е било нарушено

5-часовото спиране на огъня в Сирия е било нарушено в Източна Гута. Прекратяването на военните действия имаше за цел да осигури коридор за доставка на хуманитарна помощ.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:07, 28.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Прекратяването на военните действия в Сирия от 9 до 14 часа бе разпоредено от Русия, за да се достави хуманитарна помощ и да бъдат изведени цивилни и ранени от Източна Гута. Според различни съобщения обаче паузата е била нарушена, хуманитарната помощ не е достигнала до Източна Гута, а евакуацията се е провалила.

Малко преди изтичането на хуманитарната пауза при артилерийски обстрел е загинало едно дете и са били ранени 17 души, по информация на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Сирийската агенция САНА съобщава за един загинал и петима ранени. Обстрел е имало и по хуманитарните коридори, за да бъде попречено на цивилните да напуснат анклава. Според военен източник 15 линейки и 10 автобуса са чакали в покрайнините на Източна Гута, но бунтовниците не са им разрешили да напуснат контролирания от тях район.

;

Пет снаряда са ударили пропускателен пункт, предвиден за извеждането на цивилни и болни хора. Трима сирийски войници са били ранени.

Смята се, че в анклава живеят около 400 хиляди души, половината от които са деца. Почти всички се нуждаят от хуманитарна помощ.

Междувременно, в. „Ню Йорк таймс“ цитира експерти от ООН, които твърдят, че Северна Корея доставя на Сирия материали, които могат да бъдат използвани за направата на химически оръжия. Те могат да бъдат използвани както за военни, така и за цивилни цели, посочва вестникът. Осведомен източник от световната организация посочва, че тези материали не са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничено е движението по АМ „Тракия“ между Карнобат и Бургас
Ограничено е движението по АМ „Тракия“ между Карнобат и Бургас
Мадуро се кандидатира официално за предсрочните избори във Венецуела
Мадуро се кандидатира официално за предсрочните избори във Венецуела