НОВИНИ

Спират изцяло движението на каруци в София от 2018 г.

Столичният общински съвет спира изцяло движението на каруци в София от януари 2018-та година. Забраната ще залегне в наредбата за движение по пътищата на територията на Столичната община.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:55, 11.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В момента движението на каруци в София е позволено в някои зони на града, но съвсем скоро и тази възможност ще отпадне. Мотивът на Общината да въведе тази забрана са огромните загуби, които търпи при нерегламентираното извозване на отпадъците, вместо това да става чрез фирмите, с които общината има договор.

Освен това каруците замърсяват, създават риск от катастрофи и натоварват трафика. Движението на превозни средства с животинска тяга ще бъде забранено от вътрешната страна на Околовръстното.

Симеон Славчев, общински съветник: Този, който наруши забраната, се конфискува само каруцата. Тя отива на наказателен паркинг.

Те ще се продават на търг, а средствата от тях ще влизат в бюджета на Общината. На по-късен етап се предвижда да се конфискуват и животните, които ще се настаняват в приют и ще бъдат използвани при лечението на деца с аутизъм.

Повечето каруци не са регистрирани и повечето от водачите не познават Закона за движение по пътищата. Друг проблем са и непълнолетните, които не рядко държат юздите на животното. Контролът обаче и тук не е достатъчен, а от полицията признават, че си затварят очите пред нарушителите, защото предпочитат да се прехранват по този начин, а не чрез кражби. И въпреки това каруците няма да отидат окончателно в миналото.

Симеон Славчев, общински съветник: От другата страна на Околовръстното шосе, където има села, ще бъде разрешено движението на каруците.

То ще бъде позволено и в част от кварталите, в които има най-много собственици на каруци, но без право те да излизат по главните улици в града. За спазването на забраната ще следят, както и досега, от пътната полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 деца се включиха в Държавния шампионат по карате-киокушин в Шумен
400 деца се включиха в Държавния шампионат по карате-киокушин в Шумен
Игри в Тютюневия град в Пловдив съживиха историята на индустрията
Игри в Тютюневия град в Пловдив съживиха историята на индустрията