НОВИНИ

Спират колата ни от движение без "Гражданска отговорност"

Депутатите решиха още глобата за липса на застраховка Гражданска отговорност да падне от 400 на 250 лева. При повторно нарушение ще е 800 лв.

Александър Марков
от Александър Марков
19:17, 15.12.2015
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Ако нямаме сключена застраховка "Гражданска отговорност", пътните полицаи служебно ще прекратява регистрацията на автомобила ни. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на новия Кодекс за застраховането. С промените се прекратява порочна - по думите им - практика, при която чужди шофьори източват българския Гаранционен фонд, като регистрират автомобили у нас, но ги карат зад граница.

Изтече ли Гражданската ни отговорност, Гаранционният фонд ще сигнализира КАТ. След което пътните полицаи ще прекратят регистрацията на автомобила ни, докато не извадим нова застраховка. Информацията за неизрядните шофьори Фондът ще подава периодично на Пътната полиция, разясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Още не е ясно, обаче, колко време ще имаме, преди да спрат колата ни от движение.

Делян Добрев, ГЕРБ: "Периодично Гаранционният фонд ще проверява кои автомобили са останали без ГО. Т.е. може да има нещастно стечение на обстоятелствата за един ден да останеш без ГО, и да ти се прекрати служебно регистрацията. Така че не трябва."

Мартин Димитров от Реформаторския блок предложи както служебно се прекратява, така и да се възстановява регистрацията.

Мартин Димитров, РБ: "Обадиха ми се българи в чужбина и ми казаха така - имаме кола в България, държим я в гараж. На 2 години веднъж я използваме и когато се върнем, бихме искали, плащайки ГО, веднага да имаме регистрация и възможност да си ползваме автомобила, а за периода, в който ни няма, съответно няма нужда и да плащаме застраховка. Тя стои в гаража колата. Мисля, че така им решаваме до голяма степен въпросът, който е логичен."

Депутатите гласуваха още "за" онлайн застраховането, но решиха хартиеният стикер за автомобила да остане. Противно на предложението на Реформаторския блок и независимия депутат Георги Кадиев.

Георги Кадиев, независим: "Това, което гласувате, е жив лобизъм. И утре ще ви е срам от това нещо. Гласувате в полза на застрахователите да взимат някакви пари за някакви абсолютно безсмислени стикери от всеки един от вас."

Депутатите решиха и да получаваме зелената карта още при сключването на застраховката, а не както досега - при поискване от шофьора. Зелената карта ни застрахова в 13 страни извън Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима са потенциалните претенденти за правосъден министър
Трима са потенциалните претенденти за правосъден министър
Реформаторският блок остава във властта
Реформаторският блок остава във властта