НОВИНИ

Спират метрото от "Сердика" до "Васил Левски" през уикенда

Движението на софийското метро по Лъч 1 от станция "Сердика" до станция Стадион "Васил Левски" ще бъде спряно тази събота и неделя. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира днес строителството на третия лъч на метрото. Спирането на влаковете се налага, за да може тунелопробивната машина, която вече е пред бъдещата метростанция на Орлов мост, да премине под първата линия на метрото. За удобство на гражданите, в този участък ще бъдат пуснати автобуси, които ще се движат в графика, в който се движи метрото.

bnt avatar logo
от news.bnt.bg
13:42, 31.10.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
спират метрото сердика васил левски уикенда

Йорданка Фандъкова заяви, че строежът на третия лъч на метрото се развива по план. Към момента 76 % от дейностите по етап едно са изпълнени. Над 80 % са изпълнени дейностите, свързани с работата на тунелопробивната машина, която беше изработена специално за условията в София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Работи се при доста тежки условия, въпреки това напредва по план. По 15-20 метра на ден преминава машината и вече е пред бъдещата метростанция на Орлов мост. Във връзка с това и необходимостта машината да премине под линиите на първата линия на метрото, на малка дълбочина и от съображения за сигурност, решихме, че в събота и неделя ще бъде спряно движението на метрото по първата линия между метростанциите "Сердика" и "Стадион Васил Левски". Като в този участък ще пуснем автобуси, които да обслужват гражданите в графика, в който се движи метрото. Метрото ще се спре след края на работния ден в петък и ще се пусне преди началото на работния ден в понеделник. За това време машината трябва да премине през този
участък.

Фандъкова уточни, че само след една година столичани ще се радват на първия участък от третата линия на метрото. Очакванията са третата линия да обслужва около 130 000 души дневно.

Част от проекта е изграждането на ново депо в автобусния гараж „Земляне”, което до края на годината трябва да бъде напълно готово. Там вече са пристигнали 9 от 20-те нови метровлакове. В понеделник се очаква 10-тия, каза още Фандъкова.

Очаквайте подробности в новините "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пред македонската агенция МИА: Пожелаваме успех на Македония
Борисов пред македонската агенция МИА: Пожелаваме успех на Македония
Дефектен сензор е причината за неуспешното изстрелване на ракетата „Союз“
Дефектен сензор е причината за неуспешното изстрелване на ракетата „Союз“