НОВИНИ

Спират протестите на собственици на прасета в Пазарджишко

Протестите на собствениците на домашни прасета в Пазараджишко спират. Съгласие за това постигнаха протестиращите след среща с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева.

спират протестите собственици прасета пазарджишко
bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 02.08.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Двамата пристигнаха спешно в Пазарджик, за да обяснят на недоволните, че борбата с африканската чума е изключително важна и всеки трябва да окаже съдействие. На стопаните от Пазарджик беше дадена отсрочка до 11 август - да евтаназират животните сами. Сроковете за другите области определят местните епизоотични комисии. Премиерът обеща по 300 лева на двор за дезинфекция. От министерството на земеделието ще водят разговори с големите свинекомплекси в страната, които да предоставят през следващата година малки прасета на хората, които сега са умъртвили животните доброволно.

Бойко Борисов, министър-председател: Какво се разбрахме - срокът се удължава с една седмица, до 11-ти-12-ти, това не е най-важното, бизнесът се задължи да даде прасета, догодина да се заредят. А ние се задължаваме по 300 лева на двор да дадем да се направи необходимата дезинфекция, почистване и да може след това да си вкарат когато дадем отново малки прасета. Това е единственото, което е правилното да се направи. Аз също не понасям тъжни гледки и това, което медиите представят - свиня майка с малки прасенца, и аз сърце нямам...Разбираме какво искат малките кметове, но и ние не сме някакви сатрапи да слушам някой да ме обвинява, че едва ли не искаме да убием на хората прасетата. На никой не му е приятно това - чума, по-страшна дума от чума - чумата да те тръшне, всеки я е употребявал, това е все едно да протестираме срещу рака.
Десислава Танева - министър на земеделието: Осъзнавам, че моментът е тежък, емоционален, независимо, че тези хора нямат мерки за биосигурност, че нямат регистрация, както е по закона, но въпреки това, това е подкрепата на държавата.

Ако щете и като отношение за това, че тези хора се обединяват с всички други хора, и производители, и институции, в борбата с африканската чума по свинете.

;

Преди срещата днес имаше многоброен протест на площада в Пазарджик. Хората настояха за гаранции, че ще бъдат обезщетени, както и че епидемията ще бъде ликвидирана. Вижте повече в репортажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов коментира защо не е номиниран втори кандидат за главен прокурор
Бойко Борисов коментира защо не е номиниран втори кандидат за главен прокурор
ДНСК ще обжалва съдебното решение за строителството на Златен век
ДНСК ще обжалва съдебното решение за строителството на "Златен век"