НОВИНИ

Спират строежите на Алепу и Арапя, докато не бъдат отстранени нарушенията

Открити са нарушения и пропуски в строителните разрешения и строителните книжа на строежите на Алепу и до къмпинг Арапя, стана ясно от проверките на ДНСК. Издадено е предписание на кметовете на Царево и Созопол за спиране на строителството, докато не бъдат отстранени нарушенията.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
15:17, 01.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

При строежа в местността Арапя временният път е без строително разрешение и не са извършени отчуждителните процедури, липсва ограда и план за безопасност. Това е основание за спиране на строежа, но това трябва да стане със заповед на кмета на община Царево, тъй като строежът е от 4 и 5 категория и правомощията за него са на кмета. Има разминаване в плана за застрояване и няма оценка на екоинспекцията колко дървета трябва да бъдат отсечени.

арх. Иван Несторов, началник на ДНСК: По този план от 2007 г. - първичният план, проект за застрояване на тези два имота, е предвидено да се реализира една сграда. В момента са 23 вилни сгради и ние нямаме съгласието на РИОСВ точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да може да бъде реализирано това строителство.

Надзорникът на този обект - фирмата „Строй консулт Бургас", ще бъде глобена от ДНСК, защото не е изпълнила задълженията си като консултант.

арх. Иван Несторов, началник на ДНСК: Ако в продължение на една година има влезнали три наказателни постановления, на фирмата ще бъде отнет лиценза.

На Алепу основният проблем е неспазване на етапите на строителството. Главният архитект на Созопол е одобрил строителното разрешение като цяло, но първо е трябвало да бъде изградено геозащитното съоръжение, което да укрепи ската. След като бъде одобрено от „Геозащита" и въведено в експлоатация, тогава може да започне изграждането на вилното селище, категоричен е арх. Несторов. Докато не се направи геозащитното съоръжение, кметът на Созопол Панайот Рейзи трябва да издаде заповед за спирането на втория етап - изграждането на жилищните сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарка от ТЕЛК-Търговище е задържана за подкуп от 200 лева
Лекарка от ТЕЛК-Търговище е задържана за подкуп от 200 лева
Македонският външен министър: Борисов даде тласък на евроинтеграцията ни
Македонският външен министър: Борисов даде тласък на евроинтеграцията ни