НОВИНИ

Заради ремонти спират тока в почти цяла София и областта до 1-ви март

Заради планови ремонти ще има прекъсвания на тока в 19 района на София и областта до 1-ви март, съобщиха от ЧЕЗ. Мащабната рехабилитация на мрежата започна още миналата седмица и предизвика недоволство на много потребители. От КЕВР съобщиха, че глоба до 1 млн. лв. заплашва ЕРП-тата, ако предварително не са уведомили абонатите при спиране на тока или ако подават електричество извън стандартите.

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 25.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В общо 19 столични района ще има прекъсване на тока заради ремонт на съоръжения по мрежата, подмяна на електромери, профилактика на трафопостове и ел. табла, присъединяване на клиенти.

Хората от някои софийски квартали се оплакват, че често им спират тока, без да знаят защо.

Албена Алексиева: В кв. "Димитър Миленков" почти всеки ден спират тока, планово или непланово, никой не ни предупреждава, гърмят електроуреди и е сериозен проблем.

От Асоциация "Активни потребители" обясниха, че ако искаме да бъдем компенсирани за изгорели електроуреди, трябва в срок от 3 денонощия да уведомим ЕРП-то за проблема.

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": От тук насетне е много важно, когато дойдат представители на дружеството, да бъдем с тях. Внимателно да се опишат всички щети, да няма някакви пропуски. Да прочетем съответния протокол преди да го подпишем, за да може в последствие да не се окаже, че някои щети са описани, а други не.

От КЕВР призоваха гражданите да подават жалби и до тях.

Пламен Младеновски, КЕВР: Честите непланирани изключвания се дължат на лошо качество на мрежата. КЕВР много активно проверява всеки едни сигнала.

От КЕВР обясниха още, че ремонтите в София, въпреки че са през зимата, са част от инвестиционната програма на ЧЕЗ. При планова рехабилитация на мрежата обаче, енергодружествата нямат право да прекъсват тока за повече от 24 часа.

Пламен Младеновски, КЕВР: Като дружествата са задължени да уведомят минимум 48 часа предварително съответно клиентите за тези прекъсвания. При неизпълнение на това тяхно задължение, те подлежат на санкция в размер от 20 хил. до 1 млн. лв.

Общо 239 жалби са постъпили в КЕВР само през миналата година за лошо качество на електромрежи. Най- много са срещу ЧЕЗ - 160, 57 срещу Електроразпределение Север и 22 срещу ЕРП Юг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България трябва да работи най-усилено за Европейското по футбол
България трябва да работи най-усилено за Европейското по футбол
Съдят двама холандци, обвинени за контрабанда на материали за синтетична дрога
Съдят двама холандци, обвинени за контрабанда на материали за синтетична дрога