Рано тази сутрин е бил подпален 150-тонният кран, който премахва елементите от паметника "1300 години България". Демонтажът на конструкцията временно е спрян.

Сигналът за пожара е подаден малко след 03:00ч. Той е бил бързо овладян и няма пострадали, съобщават от полицията.

Щетите по крана са големи. От общинската фирма, която го е наела - "Софинвест", предполагат, че те са на стойност около 1 млн.- евро. Застрахователната компания е започнала да извършва реална оценка на пораженията.


От "Софинвест" предполагат, че кранът на практика е напълно неизползваем, вследствие на което ще бъде изтеглен и заменен с нов. По време на пожара от съоръжението са изтекли хидравлично масло и гориво, но впоследствие са били измити.

Ивайло Иванов, експерт от общинска фирма "Софинвест": Този кран трябва да бъде отстранен от площадката. За целта трябва друг кран да дойде, да го преместим и да се продължи демонтажът на паметника.

В какви срокове ще се случи това - можете ли да прогнозирате?

- Около седмица.

Няма информация дали пожарът е бил умишлен. От полицията работят по всички версии.

Пред паметника в продължение на няколко дни имаше протести против демонтажа му.

От "Софинвест" съобщават, че изгорелият кран е работил в Хитрино след трагедията.

Поправка: Юли 9, 2017

В репортажа неправилно беше съобщено, че хидравличното масло и горивото, изтекли вследствие на пожара, са били измити. Към 13:00ч. все още има следи от тях и почистването на района около паметника продължава.

Запалиха крана, който демонтира паметника "1300 години България"

Запалиха крана, който демонтира паметника "1300 години България"

Тази нощ неизвестни извършители са подпалили крана, който демонтира паметника "1300 години България" пред НДК. По 150-тонното съоръжение са нанесени с...