НОВИНИ

Сплашиха с осем бомби демократи в САЩ

Най-малко осем са самоделните бомби, изпратени по пощата до високопоставени представители на Демократическата партия в Съединените щати. Инцидентите се случват по-малко от две седмици преди частичните избори за Конгрес. На предизборен митинг президентът Доналд Тръмп призова за мирно разрешаване на политическите различия и осъди политическото насилие. Вижте подробностите.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:05, 25.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Последни мишени на засега неизвестния подател на пакети със самоделни бомби са бившият вицепрезидент Джо Байдън и губернаторът на Ню Йорк Марио Куомо. Подобни пакети бяха изпратени и до бившия президент Обама, бившия конкурент на Тръмп в президентските избори Хилари Клинтън, бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, бившия главен прокурор Ерик Холдър, милиардерът и спонсор на демократите - Джордж Сорос, до конгресмен-демократ от Калифорния. Хилари Клинтън изрази тревога за случващото се.

Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ: Живеем в тревожно време. Това е време на дълбоки различия и трябва да направим всичко възможно да обединим нашата страна.

В средите на демократите смятат, че случилото се е следствие на политиката на президента Тръмп, който често критикува либералните медии и точно личностите, сега получили пакетите.

Джон Бренан, бивш директор на ЦРУ: Той трябва да обмисли какво прави и какво казва. Той не трябва да бие барабаните на гнева, омразата и войната. Той трябва да се опита да ни обедини като народ.

Самият Тръмп сякаш омекоти реториката. В първа публична реакция на предизборен митинг в Уисконсин той осъди инцидентите, призова медиите да спрат агресивния тон, а американското общество - да се обедини.

Доналд Тръмп, президент на Съединените щати: Всички заплахи за политическо насилие са заплахи за самата демокрация. Никоя нация няма да постигне успех, ако толерира насилието или заплахата от насилие с цел политически натиск или контрол.

Нито един от откритите пакети с бомби не се е взривил, пострадали няма. Никой засега не е поел отговорност за инцидентите. Всичко това обаче се случва по-малко от две седмици преди частичните избори за Конгрес, на които демократите си поставят за цел да получат мнозинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и мигранти на границата на Босна и Херцеговина и Хърватия
Сблъсъци между полиция и мигранти на границата на Босна и Херцеговина и Хърватия
Джип блъсна ученик на пешеходна пътека в Благоевград
Джип блъсна ученик на пешеходна пътека в Благоевград