НОВИНИ

Споделената икономика става все по-популярна у нас

Споделената икономика набира все по-голяма популярност в страната. Наред с отдавна известното споделено пътуване, вече набира скорост и финансиране чрез онлайн платформи. Само една от тях вече управлява над 10 млн. лв. Законодателството, както нашето, така и европейското, обаче не регламентира тази икономика, което създава и проблеми.

bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 22.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Споделената икономика е възможност да спечелиш от ресурс, който ти е излишен. В САЩ отдавна са открили това и даже са разработили регламенти, от които и държавата да печели. За разлика от Европа, където законовите рамки тепърва се дискутират.

Това създава проблеми, както за създателите на онлайн платформите, така и за работещите в тях, защото правата им не са защитени.

Айри Мемишев – Русенска търговско-индустриална камара: Да кажем, че вие сте работодател, през онлайн платформа, а аз съм работник, и вие ме наемате през онлайн платформата. Ако вие не ми платите, има само един вариант да си потърся парите чрез самата платформа и така се създава проблем. Няма социално осигуряване за хората, които работят в платформите. Те трябва да се самоосигуряват.

На този етап онлайн платформите не могат да се гарантират и постоянни доходи, но въпреки това броят им за споделен превоз, на квартири, на депозити и теглене на кредити расте. Затова и от Русенската търговско-индустриална камара са организирали курс за 46 русенци как да развият бизнес идея в тази посока. Иванка Георгиева вече разработва свой проект.

Иванка Георгиева: Да създадем платформа за споделено гостуване, като идеята ми да се съживят в нашия много красив регион запустяващите къщи, тези села са със застаряващо население, да могат да общуват, да имат социален контакт с по-млади хора.

За да се развие тази идея обаче ще трябва да бъдат включени повече хора. А споделената икономика, макар и да събира популярност, буди недоверие поради липсата на законова рамка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от посещението на президента Радев в Сърбия
Втори ден от посещението на президента Радев в Сърбия
Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище Пловдив
Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив"