НОВИНИ

Спокойна е ситуацията по границата със Сърбия

На граничния пункт Калотина днес беше спокойно, видя екип на БНТ. Пристигащи от западната ни съседка съобщиха, че и от сръбска страна също не се наблюдават засилени мерки за сигурност. На извънредно заседание късно снощи сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи по границите с България и Македония, които трябва да предотвратят навлизането на нелегални имигранти. Такива обаче засега няма, потвърдиха жителите на Драгоман.

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 18.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Днес следобед на граничния пункт Калотина ситуацията беше спокойна. Много малко коли имаше на излизане от България за Сърбия, а в обратната посока основно беше натоварено от страна на турските гастърбайтъри, които по традиция се завръщат през този период на годината в своята родина.

Влади е от Цариборд. Два пъти на ден преминава сръбско-българската граница заради бизнес ангажименти у нас. От екипа на БНТ научи за извънредните мерки срещу бежанците, приети снощи от правителството в Белград.

Има ли засилено полицейски и армейско присъствие от другата страна на българо-сръбската граница?
- Не. Сутринта минах границата, нямаше никакво присъствие. Абсолютно никакво. Даже ми се струваше, че сърбите не работеха. Голяма опашка беше и от турски и български граждани.

Владо твърди, че сръбската армията от близо половин година е разположена близо до границата.

- Извън граничната зона да сте забелязали раздвижване на армейски части?
- Извън граничната зона, защото аз живея в Димитровград, има от може от два месеца даже и жандармерия, а от 6 месеца има и войска, което не се случвало от много време да видим войска по Димитровград.

Според главния секретар на МВР Георги Костов предприетите от Белград мерки са закономерни с оглед на кризата в Турция след опита за военен преврат. Такива мерки е предприела и България.

Георги Костов - главен секретар на МВР: Когато има промяна и има някакво политическо сътресение в съседна страна, която е възлова по отношение на мигрантския маршрут, всяка от страните иска да вземе всички превантивни мерки - ако има усложнение в този мигрантски поток, да бъде адекватна и да може да противодейства.
;

Дали все пак има придвижване на бежанци към Сърбия проверихме в крайграничния град Драгоман.

По традиция жителите на крайграничните райони на България са особено подозрителни към непознати хора, но тук жителите в Драгоман през последните дни не са констатирали движение на подозрителни лица от азиатски, арабски или африкански произход, нито на съмнителни автомобили.

- Категорично на територията на Драгоман няма такова движение. А и да не забравяме, че тука са съсредоточени доста сили на гранична полиция, така че бежанци вътре в града - не.

За първите 6 месеца на годината, при опит незаконно да излязат от страната са задържани над 3900 души на българо-сръбската граница, сочи статистиката на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За празника да даряваш
За празника да даряваш
Варна иска строг контрол върху плажовете
Варна иска строг контрол върху плажовете