На граничния пункт Калотина днес беше спокойно, видя екип на БНТ. Пристигащи от западната ни съседка съобщиха, че и от сръбска страна също не се наблюдават засилени мерки за сигурност. На извънредно заседание късно снощи сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи по границите с България и Македония, които трябва да предотвратят навлизането на нелегални имигранти. Такива обаче засега няма, потвърдиха жителите на Драгоман.

Днес следобед на граничния пункт Калотина ситуацията беше спокойна. Много малко коли имаше на излизане от България за Сърбия, а в обратната посока основно беше натоварено от страна на турските гастърбайтъри, които по традиция се завръщат през този период на годината в своята родина.

Влади е от Цариборд. Два пъти на ден преминава сръбско-българската граница заради бизнес ангажименти у нас. От екипа на БНТ научи за извънредните мерки срещу бежанците, приети снощи от правителството в Белград.

Има ли засилено полицейски и армейско присъствие от другата страна на българо-сръбската граница?
- Не. Сутринта минах границата, нямаше никакво присъствие. Абсолютно никакво. Даже ми се струваше, че сърбите не работеха. Голяма опашка беше и от турски и български граждани.

Владо твърди, че сръбската армията от близо половин година е разположена близо до границата.

- Извън граничната зона да сте забелязали раздвижване на армейски части?
- Извън граничната зона, защото аз живея в Димитровград, има от може от два месеца даже и жандармерия, а от 6 месеца има и войска, което не се случвало от много време да видим войска по Димитровград.

Според главния секретар на МВР Георги Костов предприетите от Белград мерки са закономерни с оглед на кризата в Турция след опита за военен преврат. Такива мерки е предприела и България.

Георги Костов - главен секретар на МВР: Когато има промяна и има някакво политическо сътресение в съседна страна, която е възлова по отношение на мигрантския маршрут, всяка от страните иска да вземе всички превантивни мерки - ако има усложнение в този мигрантски поток, да бъде адекватна и да може да противодейства.

Дали все пак има придвижване на бежанци към Сърбия проверихме в крайграничния град Драгоман.

По традиция жителите на крайграничните райони на България са особено подозрителни към непознати хора, но тук жителите в Драгоман през последните дни не са констатирали движение на подозрителни лица от азиатски, арабски или африкански произход, нито на съмнителни автомобили.

- Категорично на територията на Драгоман няма такова движение. А и да не забравяме, че тука са съсредоточени доста сили на гранична полиция, така че бежанци вътре в града - не.

За първите 6 месеца на годината, при опит незаконно да излязат от страната са задържани над 3900 души на българо-сръбската граница, сочи статистиката на МВР.