Столицата на Северна Македония Скопие е в очакване на утрешния втори кръг на президентските избори, които трябва да определят петия държавен глава на страната. В надпреварата са Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Вижте повече от включването на Костадин Филипов:

Рядко столицата на Република Северна Македония е толкова тиха и спокойна, колкото днес - макар високия залог на утрешния балотаж на президентските избори.

Днешният съботен ден, определен за размисъл преди вота, преминава спокойно, но това е и ден, в който се отбелязва 116-ата годишнина от трагичната гибел на Гоце Делчев.

По този повод представители на българското посолство и много българи поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“.

Ангел Ангелов - посланик на България в Северна Македония: Това, което очакваме, което очаква България е да се проведат едни честни, демократични и спокойни избори. Успешни избори.
4000 гласа разлика в първия тур на президентските избори в Северна Македония

4000 гласа разлика в първия тур на президентските избори в Северна Македония

В Северна Македония - с минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори. Пендаровски има 40...

Журналистът Виктор Канзуров е един от кората, които с години наред се бори за историческата истина при оценката на делата на героите и събитията.Но и днес той е достатъчно критичен към историографията в Северна Македония, която отрича българската идентичност на Гоце Делчев.

Виктор Канзуров - журналист: Аз се чудя защо българските участници в тази прословута смесена комисия за исторически и образователни въпроси все още са там и допускат разговор за нещо, което е очевиден факт.
Пендаровски печели първи тур на изборите в Северна Македония с под 1% преднина

Пендаровски печели първи тур на изборите в Северна Македония с под 1% преднина

С минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори в Северна Македония. Той има 4000 гласа п...

Драги Каров от Велес също така е скептичен, защото не вижда някаква разлика в позициите на двамата кандидати за президент на страната.

Драги Каров: Ние българите в Македония не очакваме нищо от тези президентски избори.

Утре гласоподавателите в Северна Македония ще определят петия президент на страната след обявяването на нейната независимост преди 28 години.

Единственото притеснение за утрешните избори е избирателната активност. Лимитът е 40/100 от общия избирателен списък.

​Избирателната активност в Северна Македония е рекордно ниска​

​Избирателната активност в Северна Македония е рекордно ниска​

Първият кръг от президентските избори в Северна Македония премина вчера с най-ниската избирателна активност в сравнение с предишните избори за държаве...