На 81 години ни напусна големият български музикант и композитор Милчо Левиев, донесъл световна слава на страната ни в света на джаза. Носител е на множество международни награди, на ордени "Стара планина" и "Свети Свети Кирил и Методий". Бил е диригент на бигбенда на Българското национално радио. От години музикантът живееше в Солун.

Музикален бунтар, който живееше по нотите на свободата. Онази свобода, която носи джазът и която не е за всеки. Милчо Левиев казваше, че изкуството е предизвикателство и не е за страхливци.

Милчо Левиев: Първият ни концерт беше забранен един ден преди това. И ако Радой Ралин не ги уплаши, каза ако го забраните, ще има бунт отвънка, нямаше място в залата, 66-та година. И тогава съзнавахме, че правехме нещо хубаво, нещо, което е по-различно, по-свободно. Дори властите не се страхуваха от по-популярните жанрове - рокендролът, от Елвис Пресли, колкото се страхуваха от джаза, защото джазът носи едно съобщение за свобода.

Милчо Левиев напуска България през 70-те. 20 години работи в Съединените щати.

Милчо Левиев - Моите близки бяха в известен случай репресирани. Майка ми, горката, са я викали няколко пъти. Един ден един ѝ казал - вашият син е предател. И майка ми отговорила - аз не знам такова нещо, аз знам, че беше в Америка и учи американците да играят българско хоро.

Актьорът Джони Пенков е сред близките приятели на Милчо Левиев. И той не знаел за заминаването му за Америка.

Джони Пенков: На никого не беше казал, но след това се радвахме много като се връщаше. Той си обичаше свободата заради свободата. Много съжалявам, че го няма вече, от друга страна съм радостен, че го е имало, защото такива хора има много малко в България. Толкова талантливи, толкова работливи.
Напусна ни Милчо Левиев

Напусна ни Милчо Левиев

На 81 години ни напусна големият български музикант и композитор Милчо Левиев.

Колегите му определят Милчо Левиев като един от съвременните гении в джаза. А ученикът на Панчо Владигеров завинаги печели публиката със своята музика. Негов аранжимент е част от албум на Ал Жеро, отличен с награда "Грами". Преподава в Калифорнийския и Нов български университет. Работил е като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

Джони Пенков: Той изпълняваше това задължение - когато си надарен от бога, трябва този талант да го раздаваш на хората.
Милчо Левиев: Животът е едно неформално училище. Всеки ден ви се поднася поне по един урок. И накрая последно изречение - урокът се повтаря, докато се научи.

Уроци на музиканта, който можеше да разкаже всичко с пианото. Там, където свободните ноти и думи остават.

© БГНЕС