С възпоменателни прояви в София и в Босилеград ще бъде отбелязана 100-годишнината от трагичните събития от 1017 г. Това казаха представители на Гражданския комитет "Западни покрайнини", на Културно-информационния център на българите в сръбския град и на Сдружение "ГЛАС" - Босилеград. Те настояват в Западните покрайнини да бъде поставена плоча в памет на загиналото мирно население след погрома в Босилеград.

На 15 и 16 май 1917 г. чета, ръководена от сръбския поручик Коста Печанац, опустошава Босилеградския край. За два дни са убити 32 души и е унищожено имущество на над 300 домакинства в Босилеград и околни села. Така според историците сърбите отмъщават на българска територия върху цивилното население за пораженията, които понася армията им от българската войска по бойните полета на Сърбия, Македония и Албанските планини.

„За да бъдат избегнати подобни повторения на събития като погрома в Босилеградско на 15 - 16 май 1917 г., историята трябва да бъде прочетена такава, каквато е, страницата да бъде затворена и паметта на жертвите да бъде почетена по един европейски начин”, каза Ангел Джонев.

Затова съвременници искат да почетат жертвите с конкретни имена, документи и факти в знак за помирение, като поставят в Босилеград паметна плоча. Тя вече е изработена, но местната община до този момент не разрешава поставянето й.

„Поставяне на една такава паметна плоча означава признаване на вина, поемане на отговорност, след това един морален катарзис, който подразбира сериозно преразглеждане на историята, така както е написана“, твърди Иван Николов.

Според него обаче атмосферата в Сърбия все още не е узряла за почитане на такива събития.

„Очевидно сръбската страна все още живее в условията на едно друго време и друго обстоятелство, когато завоювайки една територия, ти се опитваш как да отвоюваш душите на това население, как да я приобщиш в този смисъл”, каза Николов.

В памет на тези трагични събития на 14 май ще бъде отслужена заупокойна панихида в храма "Света Неделя" в София, там ще има поклонение пред гроба на екзарх Йосиф. Възпоменателната инициатива ще продължи на 15 и 16 май в Босилеград и Кюстендил.