На 75-годишна възраст ни напусна легендарната актриса Ванча Дойчева. Тя има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в "Под игото", Дездемона в "Отело", Еленка в "Почивен ден" на Камен Донев. Нейните колеги и приятели ще я запомнят като вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра. В памет на Ванча Дойчева в съботно-неделната си програма БНТ ще излъчи двете части на филма "Иван Шишман".

Златният фонд на БНТ пази спомени за голямата българска актриса.

ВИЖТЕ част от тях.

Ванча Дойчева в "Рецепта за култура" - брой 16 - 2017 г.

Ванча Дойчева в телевизионна постановка от 1967 г . „Театралният директор” на режисьора Николай Николов.


Ванча Дойчева в „Битката за Преслав” от 1971 година на режисьора Анастас Михайлов.

Почина актрисата Ванча Дойчева

Почина актрисата Ванча Дойчева

На 75-годишна възраст почина голямата актриса Ванча Дойчева. Новината за кончината й съобщиха от Народния театър. Ванча Дойчева има над 250 роли в теа...

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна и до последно не изневерява на страстта си - актьорското майсторство. Тя е позната на българската публика най-вече от ролите си в театъра.

Ванча Дойчева ще се помни дълго с ролите си на Елена в "Деца на слънцето" на Горки, на Адела в "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, на Инес в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов. Почти няма Вазова постановка, в която Ванча Дойчева да не е участвала.

Ванча Дойчева: Аз живея с настоящето и надявам се с бъдещето. Просто връщам се в миналото, спомняйки си за хубавите мили неща, които са се случвали около мен.

Ванча Дойчева е позната на българските зрители и с ролите си на малкия екран. Нейните почитатели ѝ ще я запомнят едновременно като актриса на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство. Ванча Дойчева дълго ще продължава да носи короната на главата си! Поклон пред паметта ѝ!

Ванча Дойчева в "Ах, този театър" - Златен архив на БНТ.