Нова Зеландия подготвя първите погребения на убитите при атаката в Крайстчърч. Премиерът на страната обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи нападателят да получи известността, към която се стреми. На извънредно заседание на парламента Джасинда Ардън увери, че стрелецът ще "понесе цялата строгост на закона".

Пет дни след нападението Крайстчърч продължава да живее със скръбта.

Юрген Шусбо, лекар от Крайстчърч: Погледнете лицата им, всички живеят с тази болка.
Нова Зеландия затяга реда за притежание на оръжие

Нова Зеландия затяга реда за притежание на оръжие

Нова Зеландия затяга законите за притежание на оръжие. 72 часа след кървавото нападение в Крайстчърч, при което загинаха 50 души, правителството пости...

Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова премиерката на Нова Зеландия. Обръщението ѝ в парламента започна с поздрав на арабски.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност. Мога да ви уверя в едно - че никога няма да ме чуете да произнасям името му.
Стрелецът от Нова Зеландия ще се защитава сам в съда

Стрелецът от Нова Зеландия ще се защитава сам в съда

Брентън Тарант, който уби 50 души в две джамии в Нова Зеландия, е посещавал Гърция и Израел. Местните власти разследват точно кои места в страните е п...

Джасинда Ардърн упрекна социалните мрежи, които излъчваха кървавата атаката. Видеото е било гледано 4000, пъти преди да бъде премахнато.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Социалните мрежи са издателят, а не просто пощальонът. Те не може да се стремят само към печалба, без да поемат никаква отговорност.

Според ислямските традиции погребенията трябва да се извършат веднага след настъпването на смъртта. Идентифицирането на жертвите, обаче е бавно.

Досега са подготвени документите на 12 от 50-те загинали .

Новозеландският премиер се срещна с членове на мюсюлманската общност в островната държава
Новозеландският премиер се срещна с членове на мюсюлманската общност в островната държава © БГНЕС
Премиерът на Нова Зеландия е получила манифеста на Тарънт 9 минути преди атаката

Премиерът на Нова Зеландия е получила манифеста на Тарънт 9 минути преди атаката

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на нападателя девет минути преди атаката в Крайстчърч.