НОВИНИ

"Пътят" на Светлин Русев

"Пътят" на Светлин Русев, отразен в неговите произведения. С над 100 платна в галерия "Средец" и в столичен хотел, предоставени от частни колекционери, си спомняме за големия художник и общественик седмица преди неговия рожден ден. Откриването на изложбата отново събра приятели и ученици на академика.

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 06.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Акад. Светлин Русев празнуваше рождения си ден с изложба, която на 14 юни превръщаше галерията в място за празник. Година след като ни напусна приятелите на големия художник не забравиха този ден и отново го отбелязаха с негови произведения. А името на изложбата - "Пътят"- е препратка към автобиографията му.

проф. Аксиния Джурова, куратор на изложбата: Той написа вътре следното нещо: "Мислих, че намерих пътя - илюзия!" Аз смятам, че тази изложба дава възможност да видим дали наистина това е било илюзия или това е една изложба, която показва много целенасочен човек като обществена и творческа личност. Като човек, който мисля, че до края си изпълни и задълженията.

Неусетно изложбата, организирана от Съюза на колекционерите в България, се превръща в метафора на житейския и творчески път на художника. И ако в най-ранните му творби виждаме чувствителността, то произведенията след промените у нас са борба за налагане на нови критерии в изкуството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 странстващи артисти гостуват в три квартала на Пловдив
Над 200 странстващи артисти гостуват в три квартала на Пловдив
Събориха къща - паметник на културата в Пловдив
Събориха къща - паметник на културата в Пловдив