НОВИНИ

Спор между Словения и Хърватия за морската им граница

В полунощ изтече крайният срок за решаване на датиращия от десетилетия спор за морската граница между Словения и Хърватия. Решение на арбитражния съд в Хага изисква Хърватия да осигури достъп на Словения до открито море. Хърватия отказва с аргумента, че арбитражът е бил помрачен от словенска намеса. Ще се стигне ли до сблъсък?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:30, 30.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Още вчера словенската брегова охрана започна да спира хърватски риболовни лодки в спорните води на Адриатическо море.

Данило Латин, рибар от Савудрия, Хърватия: Става въпрос за национални интереси, не за рибари. Нашето присъствие в морето е начин да защитим хърватската територия, не само за нас, но и за бъдещите поколения.

В центъра на спора е Пиранския залив. Арбитражният съд в Хага присъжда 80% от територията в залива на Словения, като в миналото Любляна предявява претенции към целия залив.

;

От друга страна с крайбрежна линия от 1 800 км, Хърватия има претенции за суверенитет над залива, блокирайки Словения, с крайбрежие от 47 км., от достъп до международни води. Властите в Любляна вече заявиха, че планират да защитят своя суверенитет. Приети бяха всички законодателни мерки, според които от днес се задействат серия от административни процедури, с които новата гранична линия влиза във всички официални словенски бази с данни и регистри.

Миро Церар, премиер на Словения: На 30 декември се активира приетото законодателство. Маркираме държавната граница. Всички правителствени институции, особено министрествата, ще работят в координация за прилагането на решението на Арбитражния съд.
Андрей Пленкович, премиер на Хърватия: Според международното законодателство, арбитражното решение, с което Словения се счита обвързана, не може да бъде приложено без подкрепата на двете страни. Следователно очаквам Словения да се въздържа от едностранни ходове, за да бъдат избегнати евентуални инциденти.

А такива инциденти е най-вероятно да възникнат по море, където хърватската брегова охрана често се притича на помощ на хърватски риболовни лодки. Друга точка на напрежение е хърватска мидена ферма, която частично попада в присъдените на Словения територии. След промяна в границата освен това домовете на 100 словенци попадат в хърватска територия.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел подаде официално известие да напусне ЮНЕСКО
Израел подаде официално известие да напусне ЮНЕСКО
Все повече зрители търсят БНТ2-Благоевград за разрешаване на техните проблеми
Все повече зрители търсят БНТ2-Благоевград за разрешаване на техните проблеми