НОВИНИ

Спор в Народното събрание за делата срещу България в Страсбург

Спор в Народното събрание заради годишния доклад на министъра на правосъдието за осъдителните дела срещу България в Европейския съд по правата на човека. Управляващи и опозиция не се разбраха кой носи отговорност за осъдителните решения.

Александър Марков
от Александър Марков
19:42, 06.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

623 жалби срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург са заведени през 2017 г., 65 са делата, а осъдителните решения срещу държавата ни - 31. Заради това БСП поиска отговорност от виновните чиновници.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Г-н премиер, питам Ви - кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро? Искаме да знаем кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов. Или - г-н Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 000 евро?
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, НС: Когато Вие осъдите себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Бойко Борисов кога ще осъди себе си. Когато Вие осъдите Румен Овчаров за "Белене" и за процедурата в кавички, която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов.

БСП обещаха на избирателите и гражданите:

Корнелия Нинова, председател на БСП: Ако някой ден и когато дойде този ден, да спечелим избори и управляваме страната, да заведем исковете срещу тези, които ви отнеха правата, заради което вие платихте.
Спас Гърневски, ГЕРБ: Три пъти ходите на избори в последните 10 години, три пъти червен картон получавате. И на бяла, и на червена кобила да се качите, винаги ще падате от нея.

Основните дела срещу България в Страсбург са свързани с условията за настаняване в домовете за малолетни и непълнолетни, наказателния процес, засекретяване на съдебните решения на ВАС, свободата на медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внимание, измами в интернет! Фалшиви имейли заблуждават хората
Внимание, измами в интернет! Фалшиви имейли заблуждават хората
Състоянието на част от пострадалите в катастрофата на АМ Струма остава тежко
Състоянието на част от пострадалите в катастрофата на АМ "Струма" остава тежко