НОВИНИ

Спор в парламента по оста комунизъм - антикомунизъм

Спор в парламента на тема комунизъм - антикомунизъм. И от дясно и от ляво защитиха своите тези по повод вчерашния Ден на почит към жертвите на комунистическия режим. В началото на днешното извънредно заседание част от парламентарните групи излязоха с декларации във връзка с тази дата.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
22:54, 02.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Спорът какво да помним от комунистическия период започна от декларация на Реформаторския блок. Те заявиха, че 71 години след убийствата на Народния съд убийците още не са наказани.

Димитър Шишков - депутат от ПГ "Реформаторски блок": "Има много въпроси, които замитаме с надеждата да се забрави мракобесието, продължило 45 години. Кой е отговорен за избиването на интелектуалците в България, за избиването на инакомислещите, за избиването на офицерството? Кой даде власт на простащината да раздава не правосъдие, а да отмъщава и заграбва?"
Янаки Стоилов - депутат от ПГ "БСП лява България": "Опитите днешните проблеми на България да бъдат обяснявани главно с това, което е станало и не е станало в предишните десетилетия или в изминалите години, звучат като самооправдание от всеки, който иска да намери в тях главното обяснение".

От ДПС заявиха, че не трябва да ставаме жертва на капаните от миналото, но и да не попадаме в нови.

Станислав Анастасов - зам.-председател на ПГ Движение за права и свободи: "За Движението за права и свободи темата с престъпленията на антидемократичните режими е особено чувствителна, особено на фона на белега на т.нар. Възродителен процес".

От БДЦ и АБВ призоваха колегите си да не внасят разделение.

Росен Петров - депутат от ПГ "Български демократичен център": "Наистина, въпреки цялото клише на тези изричани думи е, че съединението прави силата".
Георги Кючуков - депутат от ПГ "АБВ": "Ние не бива да прокарваме нова разделителна линия в нашето общество, което и без това е разделено".

От АБВ предложиха да бъдат почетени всички невинни жертви на терора, независимо кога са били дадени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският главен прокурор подаде оставка
Румънският главен прокурор подаде оставка
Общините кандидатстват за над 1 млрд. лева
Общините кандидатстват за над 1 млрд. лева