Събрани средства за средновековния храм „Свети Спас” край дупнишкото село Червен брег не могат да бъдат използвани заради разразил се спор за тях. Фондация, осигурила парите с дарителска кампания, настоява те да бъдат за дренаж край храма. Според археологически екип обаче те трябва да се използват за археологическо проучване около черквата, тъй като така е била обявена DMS кампанията, чрез която са събрани средствата.

Червен Брег, Дупница

През 2012-а година комисия от експерти посещава средновековния храм "Свети Спас” край дупнишкото село Червен брег. Констатациите: храмът е изграден върху останки от раннохристиянска базилика и е в лошо състояние. И още:

Георги Чараклиев - председател на фондация "Свята България”: "Трябва да се укрепват стенописите, да се направи археологическо проучване около църквата, да се спре проникването на влагата. ”

Фондация "Свята България” събира средства и прави аварийна консервация на стенописите. Решава да изгради и дренаж около храма. Направен и е проект, но дейностите са спрени.

д-р Светла Петрова-археолог: "Такъв дренаж в момента, когато отдолу има археология, която не е проучена, просто няма как да се направи."

Петрова ръководи екипа, който 3 лета проучва района около храма. По думите и при всяко археологическо проучване се предприемат и мерки за отводняване. Освен това според нея и директора на дупнишкия музей Анелия Геренска, Чараклиев е обявил, че средствата, събирани с DMS кампанията, са за археологичeско проучване и трябва да се използват за това. Той обаче е категоричен, че по-важно е да се направи дренаж, защото проникването на влагата не е спряно.

Георги Чараклиев: "Част от тези средства трябва да бъдат заделени и за археология. Но това не значи, че всички пари, както те твърдят, да бъдат приспособени от тях и да се използват за археология."

Над две седмици очаквахме становище по този казус и от Министерството на културата. Все още не сме получили отговор.