Спор заради цветна градина върху тротоар скара жители на пловдивското село Калековец. Създателката на алеята е заплашена от административно наказание, затова че е разрушила общинска собственост. Затова потърси помощта на БНТ. Казусът обаче стигна до Областното пътно управление и съветниците от община "Марица", защото пътят се оказа... републикански.

Калековец, Марица

Дървета и храсти по тротоарите на централната улица в село Калековец има почти пред всяка къща. Така Йорданка Събева решава да направи цветна алея пред дома си. Срещу нея обаче е подадена жалба от двайсет съседи, че е присвоила тротоара и оттам не може да се минава.

Йорданка Събевска: Аз мисля, че в случая съм направила нещо добро и хубаво не само за мен и за хората, които преминават през нашето село.

Оказва се, че жалбата е инициирана от семейството на Ангел Вълков, който е първи братовчед на Йорданка, но твърди, че вече не са роднини. Защото споровете между тях са от години, и то не заради алеята.

Ангел Вълков: Това каква градинка е, някакво гробище. - А вие как си я представяте градинката? - Райграс, да е красиво съм съгласен.

Въпреки че спорното място е общинска собственост, то се стопанисва от Областно пътно управление. Йорданка Събевска пък казва, че когато преди три години държавата ремонтирала участъка, именно от фирмата изпълнител на пътя ѝ направили място за градина, защото било предвидено в плана. Кметът на селото, който е започнал проверка, обяснява, че според нормативните изисквания ширината на тротоарните плочки трябва да е три метра.

Йордан Цаков - кмет на село Калековец: Все пак на места има повече от метър и 50 място да се преминавам има едно единствено място, където отстоянието не е спазено.

Заради спорната градина сега от кметството ще мерят отстоянията на всички насаждения по цялата улица в селото.

БНТ: Има ли опасност госпожата да бъде глобена?
Йордан Цаков - кмет на село Калековец: Засега не.

Няма как кметът да се пребори и с колите по тротоарите, защото в наредбите на общината няма забрана за паркиране на леки автомобили.