НОВИНИ

Искане за оставка и извинение в НС заради отказан достъп на хора с увреждания

Спор в парламента заради поисканата от БСП оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Причина за това стана вчерашният скандал - когато майки на деца с увреждания не бяха допуснати в сградата на законодателния орган. Емил Христов се извини на майките и обяви от трибуната, че решението те да не влязат в парламента е взето от охраната, а не лично от него.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:20, 19.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Още в началото на днешното пленарно заседание заместник-председателят на парламента Емил Христов взе думата, за да се извини на протестиращите майки с фланелки "Системата ни убива", недопуснати вчера в парламента, заради което пък управляващи и опозиция се караха в кулоарите.

Емил Христов - зам.-председател на НС, ГЕРБ: Под въздействието може би на малко по-големи политически емоции показахме на гражданите едно неприятно лице на българския парламент. Още веднъж се извинявам на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината. Истината е това, което ви казвам днес, че аз не бях този, който пръв спря гражданите. И на мен не ми беше дадена възможността да разговарям с тях и с охраната.

От БСП не повярваха на Емил Христов и на свой ред излязоха с декларация.

Антон Кутев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Тук не става въпрос за охраната, която не ги пуска, защото охраната изпълняваше вашите заповеди. Докато хората с увреждания чакаха на входа при охраната, лично опитах разговор с единствения наличен зам.-председател г-н Емил Христов. Единственото, което постигнах, беше благосклонен бащински поглед, придружен с твърд отказ. Предупредих ви, че ще стане скандал - и охраната, и председателя предупредих, но властта очевидно прави хората равнодушни.

От ГЕРБ отговориха, че категорично не приемат обвиненията в бездушие и отказ за диалог с организациите на хората с увреждания.

Даниела Дариткова-Проданова - председател на Комисията по здравеопазването: Напротив, ние отказваме да влезем в зле скалъпения сценарий за политическа употреба. Заявявам категорично, че винаги сме готови на диалог, но той трябва да се случва по законноустановения ред, защото именно тук в НС най-много трябва да държим за спазването на Конституцията и законите на страната.

От ГЕРБ припомниха и какво са направили за хората с увреждания през последните години - повече пари в бюджета, работни групи и законопроект, който не е приет, защото от ГЕРБ искат по него да има пълен обществен консенсус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Патриарх Неофит вече е изведен от реанимация
​Патриарх Неофит вече е изведен от реанимация
Полицайката, която беше ранена на футболен мач, претърпя успешна операция
Полицайката, която беше ранена на футболен мач, претърпя успешна операция