НОВИНИ

Споразумението по Брекзита е почти готово, увери Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей прикани бунтовните депутати да я подкрепят в последните етапи на подготовката на излизането на Великобритания от ЕС и заяви, че преговорите са в най-тежката си фаза, макар и постигането на споразумение да е близо, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:24, 22.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
споразумението брекзита почти готово увери тереза мей

"Службата на националния ни интерес изисква да запазим самообладание на тези последни етапи на преговорите, които са най-тежката част", каза Мей. Тя припомни, че през последните три седмици правителството й е постигнало договорености за повечето въпроси от Брекзита - от Гибралтар до сигурността.

"95 процента от Споразумението за напускане и протоколите му са уредени", заяви британската министър-председателка.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица обаче споразумението за Брекзита изглеждаше също толкова далечно, колкото и преди месеци, а дипломати и други официални представители на ЕС казаха, че Мей не е предложила нищо ново за излизане от задънената улица, отбелязва Ройтерс.

Споменаването на възможността да се удължи преходният период след Брекзита разгневи евроскептиците в Консервативната партия, които се боят, че Мей ще договори споразумение, което да превърне Великобритания във "васална държава", която не може напълно да напусне ЕС, нито да сключва самостоятелно търговски сделки с други държави.

Вот на недоверие на британския премиер може да бъде задействан, ако 48 депутати консерватори изпратят писма с такова искане на председателя на парламентарната си група. Според в. "Сънди таймс" вече са изпратени 46 такива писма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна присъда срещу бивш хърватски премиер
Поредна присъда срещу бивш хърватски премиер
Премиерът Борисов пристигна в Египет
Премиерът Борисов пристигна в Египет