НОВИНИ

Споразумението за Брекзит няма да бъде предoговaряно

Споразумението за излизането на Великобритания от ЕС няма да бъде предoговaряно - това е решението на на Европейския съвет от тази нощ. В заключителния документ за Брекзит се посочва, че предвидената в договора предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм и ще се прилага само временно.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:04, 14.12.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

След срещата си с британския премиер Тереза Мей, повечето от лидерите заявиха, че искат излизането на Лондон от ЕС да премине плавно и без проблеми, но трябва да се мисли и за варианта "без сделка". Днес последната за годината среща на върха продължава.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Европейският съвет потвърди заключението си от 25 ноември, с което беше потърдено споразумението за оттегляне и политическата декларация към него. Европейският съюз застава зад документа и възнамерява да продължи с ратифицирането му. Споразумението не подлежи на предоговаряне.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Бихме искали в следващите четири седмици нашите британски приятели да ни кажат какво очакват, защото сега участваме в преговори, които понякога са доста мъгливи и неясни, и бих искал да видя повече яснота. Понеже не знаем каква ще бъде общата реакция на отделните страни-членки и на Великобритания, Европейската комисия ще публикува на 19 декември плана си за действие при варианта "няма сделка".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан на посещение в София
Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан на посещение в София
Френските власти разкриха подробности за ликвидирането на стрелеца от Страсбург
Френските власти разкриха подробности за ликвидирането на стрелеца от Страсбург