НОВИНИ

Споразумения на германския канцлер Меркел с 14 страни за връщане на мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел е осигурила споразумения с 14 страни за бързо връщане на мигранти. Сред тях са Чехия и Полша. Това съобщава германската агенция ДПА. Споразуменията се отнасят за мигранти, които се опитват да влязат в Германия. В Австрия премиерът Бойко Борисов коментира, че трябва да се намери общоевропейско решение за мигрантите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:45, 30.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Според ДПА, Франция , Холандия, Швеция , Литва и Естония също са се договорили с Меркел за връщане на мигранти, които първо са се регистрирали на тяхна територия. Те ще бъдат отвеждани в центрове, където да се разглеждат случаите им.

В Австрия, премиерът Бойко Борисов отново коментира , че винаги е бил за общо европейско решение на проблема.

Бойко Борисов, министър-председател: Само че аз солидарността я разбирам по друг начин.Всяка държава да си носи отговорността за границите, говоря за външните държави.


;

Той потвърди позицията за трите мерки, които да действат едновременно - осигуряване на външните граници, разделяне на икономическите мигранти от бягащите от война и чак тогава да се говори за вторично преразпределение в Европа.

Бойко Борисов, министър-председател: Сиреч ако една държава е изпуснала мигранти, преминали нелегално, не си изпълнила ангажимента, тогава разбирам да се върнат. Но тези, които са влезли по официален път, съгласно всички споразумения, международни спогодби, женевски конвенции, морско право, регистрирани са и са отишли за препитание в Европа, първо по какъв критерий ще бъдат върнати и второ, защо ни наказват за това, за нашите усилия за нашето усърдие.

Германският вътрешен министър даде срок на Меркел да юли да намира мерки за възпиране на мигрантите, в противен случай я заплашва разпад на коалицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частичното бедствено положение в Роман засега остава
Частичното бедствено положение в Роман засега остава
Тръмп ще повдигне въпроса за руската намеса в американските избори пред Путин
Тръмп ще повдигне въпроса за руската намеса в американските избори пред Путин