В полския град Познан премиерът Бойко Борисов участва в Срещата на върха на инициативата „Берлински процес". Пред държавните и правителствени ръководители от балканските страни и колегите им от Германия, Великобритания, Полша, Австрия, Италия и върховният представител по външна политика на Европейския съюз Федерика Могерини, бъргарският министър-председател заяви, че ключовата дума трябва да бъди доверие и че за това трябва да се работи.

Борисов отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива.

Премиерът подчерта, че разширяването на Европейския съюз с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

Той посочи, че е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм.

Премиерът добави, че ролята на Берлинския процес в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпросите между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Аз моля колегите, както и днес ги помолих, от Западните Балкани да положат всички усилия в няколко сфери - мира, религиозната толерантност, борбата с организираната престъпност във всичките ѝ форми и това, което бих предложил на колегата Заев, за България и Северна Македония в следващото представителство догодина да вкараме и екологията. Всичко, което може да опази природата на Западните Балкани.