Според президента Георги Първанов Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси няма да постигне резултат. Той смята, че от македонска страна компромиси за историята няма да бъдат направени. Георги Първанов каза това на дискусия „Чий е Гоце Делчев?“ А повод за нея беше представянето на документалния сборник „Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати“, чийто предговор е дело на Първанов.

Според президента Георги Първанов Илинденско-Преображенското въстание е българско, защото организаторите и участниците в него са българи - това се потвърждава и от документите в новия сборник. Първанов не е съгласен с македонистичния прочит за въстанието като „държавнотворен факт“ на македонската история. Всъщност отказът от „античния корен“ заради Атина, според него, е насочил Скопие към Илинден - и е важно България да не пропуска това покрай ушите си.

Георги Първанов изрази и съмнение пред зам.-председателя на Смесената българо-македонска комисия, че изобщо ще се постигне съгласие за общата ни история.

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012 г.): Вашата работа е обречена, г-н Кайчев, просто няма да ви позволят, онези оттатък нямат мандат да направят минимален компромис и с времето даже и знаците, тези симпатични знаци, които правим помежду си за общи чествания, и те пак ще се спихнат.

Първанов добави, че това, което се чува от Скопие не е разбиране за общо минало, а опит за посегателство над българската история. Тезата му беше подкрепена от дипломати и историци.

акад. Георги Марков, историк: Аз в Скопие няколко пъти съм бил и казват „Абе, слушай сега, това е голямо въстание, има за нас, има и за вас. Нашето е Илинденското, вашето е Преображенското“ - това не може да се приеме, да разсичаме въстанието.

Не трябва „да харизваме“ една от най-важните страници от историята си, защото така губим всичко, обобщи дискусията Георги Първанов.