Приключиха предсрочните избори във Великобритания.

Резултатите от първите екзит полове са:

368 Консервативна партия

191 Лейбъристка партия

55 Шотландска национална партия

13 Либералдемократическа партия

Четири пъти през последните 5 години британците избираха членове на 650-местния парламент. Ако окончателните резултати са сходни до прогнозните, Борис Джонсън ще може да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 Януари. За последно Консерваторите са получавали толкова широка подкрепа по времето на Маргарет Тачър.

Изходът от вота е силен удар срещу Лейбъристката партия на Джереми Корбин. Това е най-лошият резултат на основната опозиция от 1935 година насам. Вотът беше белязан от темата за Брекзит, а широката подкрепа за Джонсън се приема като силна заявка, че голяма част от британците подкрепят излизането от ЕС.

Кой печели и кой губи места в Уестминстър според първия екзит пол

Консерватори +50 места в парламента

Лейбъристи -71 места в парламента

Шотландска национална партия +20 места в парламента

Либералдемократическа партия +1 място

Борис Джонсън благодари на избирателите си в Туитър:

“Благодаря на всички в нашата велика държава. На тези, които гласуваха, на доброволците, на кандидатите за парламента. Живеем в най-великата демокрация на света.”

Джереми Корбин не скри разочарованието си:

"Обещах, че Лейбъристката партия ще водим най-мащабната кампания, задвижвана от хората, която страната е виждала. Всички вие - нашите членове и нашите поддръжници, направихте точно това. Вие сте сърцето на нашата партия и водихте кампанията без капка умора, в името на това да спечелим и да изградим една по-справедлива държава.

Благодаря ви."

Нюкасъл ъпон Тайн е първата община с официални резултати. Победата там е за Лейбъристите.

Блайт Вали е първата лейбъристка крепост, превзета от консерваторите. Партията на Корбин е печелила всички избори там от 60-те години насам.