НОВИНИ

Според Румен Радев цената на изтребителите F-16 ще набъбне сериозно

Президентът Румен Радев говори пред българските дипломати на традиционната годишна дипломатическа конференция в София. По актуалната тема със закупуването на изтребители, той подчерта, че не е против F-16 - съгласен е, че това е модерeн самолет. Подчертава обаче, че заедно със самолета трябва да бъде доставено и необходимото оборудване.

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 18.07.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Президентът Радев обясни, че за да се използва изтребителят е нужно на земята да има и огромен пакет от оборудване и услуги.

Румен Радев - президент на Република България: Дори една малка част от този минимално необходим пакет да го няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може и да излети.

Според държавния глава договорената цена за изтребителите съвсем скоро ще набъбне сериозно.

Румен Радев: Това, което сега не се калкулира, повярвайте ми, в най-скоро време то ще бъде твърдо закупено. Предоставено под формата на оборудване, стоки и услуги.

Във връзка с хакерската атака на НАП, президентът постави въпроса с отговорността на държавните институции, които трябва да осигурят безопасност и сигурност на хората. Посочи, че не е достатъчно само да се приеме закон за киберсигурността, а и да се изпълняват всички мерки заложени в него. Напомни, че законът бе обнародван в началото на ноември.

Румен Радев - президент на Република България: До 6 месеца трябваше да има наредба,която да регламентира минималните задължителни условя за информационна и мрежова сигурност. Има ли такава наредба - няма. Трябваше да се приведе в съответствие със закона правилника за структурата, организацията и дейността на Агенцията за електронно управление и то до 4 месеца. Да ви е известно да е приведен този правилник. Трябваше да има Съвет за сигурност от 18 члена - няма засега.

Президентът е обсъдила с ръководителите на службите за сигурност тези проблеми и очаква реални резултати.

А по повод готвените промени в закона за военното разузнаване, които дават възможност и цивилен да ръководи служба "Военна информация", президентът е категорично против. Настоява този пост да се заема от военен от кариерата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови
Д-р Дечев: Касата трябва да се промени, защото е оплетена в бюрократични окови
Йейтс спечели 12-ия етап на Тур дьо Франс
Йейтс спечели 12-ия етап на Тур дьо Франс