НОВИНИ

Севернокорейски медии: Целта на Пхенян е безядрен Корейски полуостров

Ден след историческата среща между лидерите на двете Кореи, севернокорейски държавни медии съобщиха, че целта на Пхенян е пълна денуклеаризация, предаде ДПА, цитирайки агенция Йонхап.

bnt avatar logo
от БТА
18:56, 28.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
севернокорейски медии целта пхенян безядрен корейски полуостров

Северна Корея и южната ѝ съседка потвърждават, че общата им цел е напълно безядрен Корейски полуостров, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Йонхап.

Двете страни са обещали да изпълнят своите ангажименти, действайки с разбирането, че мерките, взети от двете Кореи, са много важни за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, подчертава КЦТА.

Вчера Ким Чен-ун изрази готовност да премахне ядрената програма на Пхенян, но севернокорейските медии не съобщиха за това обещание снощи.

;

Южнокорейските всекидневници приветстваха с известна предпазливост вчерашната среща на върха, като подчертаха, че Северна Корея не е поела твърд и изричен ангажимент да се откаже от ядрения си арсенал, предаде АФП.

Консервативният всекидневник „Чосун“ пише в редакционна статия, че срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин е била позитивна, доколкото подобрява връзките между двете Кореи. Остава обаче много да се желае по централния въпрос за премахването на ядреното оръжие, отбелязва вестникът.

Всекидневникът „Йонганг“ подчертава, че ситуацията е много различна от тази преди няколко месеца, когато Ким и президентът на САЩ Доналд Тръмп си разменяха заплахи и обиди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли търговска война между ЕС и САЩ?
Ще има ли търговска война между ЕС и САЩ?
Положителна е равносметката след срещата Тръмп - Меркел
Положителна е равносметката след срещата Тръмп - Меркел