Председателят на спецапелативния съд Георги Ушев възрази срещу изводите от проверката по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. В писмо до проверяващите от ВКС и до съдийската колегия на ВСС Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото.

Проверката в съда започна след спор дали в нарушение на закона Иванчева и Петрова не са освободени под "домашен арест".

Най-спорно беше определението на съдия Иво Хинов от спецсъда, който е и докладчик по делото. Той разпореди двете да бъдат освободени от ареста в съдебна зала. Само за няколко часа обаче горната инстанция отмени това.

Именно в начина, по който е отменено решението на Хинов, проверяващите от ВКС намериха проблеми. Според Георги Ушев обаче, няма нарушения. Тъкмо напротив - ако са били освободени веднага, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, Петрова и Иванчева можело да се укрият. Ушев дори дава пример с делото "депутатския брат".

Доклад на ВКС: Има нарушения в делата за мерките за неотклонение на Иванчева

Доклад на ВКС: Има нарушения в делата за мерките за неотклонение на Иванчева

Без да е имало още "годен съдебен акт" съдиите от Апелативния спецсъд са спрели решението на първата инстанция, с което се променя мярката на Десислав...