Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че пълната денуклеаризация на Северна Корея вече е започнала, предаде Ройтерс.

© БТА
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те спряха да изстрелват ракети, в това число и балистични. Те унищожават техния ракетен полигон. Те го взривяват. Те вече взривиха един от най-големите им изпитателни полигони, в действителност четири от техните големи изпитателни полигони и най-голямото нещо ще бъде тоталната денуклеаризация, която вече започва да се случва.

Вчера американският министър на отбраната Джеймс Матис бе запитан дали Северна Корея е направила нещо по пътя към денуклеаризацията след историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп на 12 юни. Матис каза, че не му е известно подобно нещо и добави, че "се намираме съвсем в началото на процеса и подробните преговори все още не са започнали". Той каза, че не би очаквал това на този етап.

Днес Матис бе до Тръмп, когато президентът направи това изказване.

Базираната в САЩ група за наблюдение на дейностите на Северна Корея - "38 Норт", каза в края на миналата седмица, че няма признаци за никаква активност за унищожаване на севернокорейските ракетни полигони.