НОВИНИ

Проучване за ваксините

Всеки трети родител смята, че ваксините не са безвредни, а 35 на сто мислят, че те биха могли да навредят. Тези данни от проучване бяха представени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на дискусионен форум "Ваксините - обществени нагласи и научни факти".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:46, 09.02.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
проучване ваксините

Проучването е било извършено от Министерството на здравеопазването през декември 2015 год. сред 1817 родители на възраст 15-45 год.
Близо 29 на сто от участниците в проучването са изразили мнение ваксините да не са задължителни. Според 87 на сто от запитаните има полза от ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, но 11 на сто твърдят, че броят на ваксините в него е голям. За недостатъчен брой на ваксините в календара са отговорили 4 на сто от участниците.
Според 80 на сто от запитаните е нужно да се организира информационна кампания сред обществото, а 91 на сто твърдят, че децата им са имунизирани с всички ваксини. Шест на сто от участниците казват, че не знаят дали децата им са ваксинирани.
Данните от проучването показват, че наистина е необходимо да се организира информационна кампания, каза още д-р Кунчев. По думите му се наблюдава феномен, според който колкото повече болести изчезват, благодарение на ваксините, толкова повече намалява мотивацията за ваксиниране, което е твърде опасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК не може да глоби Гърция заради блокадата на границите
ЕК не може да глоби Гърция заради блокадата на границите
Гръцките фермери блокираха и пътя Атина - Солун
Гръцките фермери блокираха и пътя Атина - Солун