В Европейския парламент продължават изслушванията на кандидатите за еврокомисари. Ще бъдат ли одобрени те или ще се стигне до повторно изслушване - вижте повече подробности по темата от Десислава Апостолова.

До миналата седмица прокуратурата в Белгия проверяваше бившия външен министър и настоящ кандидат за комисар Дидие Рейндърс по обвинения в корупцията. Проверката беше прекратена поради липса на доказателства, но моментално беше подадена нова жалба срещу него, свързана със заплахи за убийство.

Рейндърс, който ще отговаря за върховенството на закона, правосъдието и защитата на потребителите, започна своето изложение в Европарламента с тези случаи.

Дидие Рейндърс - кандидат за еврокомисар на Белгия: Сериозните обвинения срещу мен идват от човек, който се опитва да накърни репутацията ми. Той публично е казал, че иска да ми попречи да стана комисар.

Рейндърс успя за убеди евродепутатите и получи подкрепата на две трети от тях. Далеч не толкова убедителна беше френската кандидатка Силви Гулар, срещу която се води разследване за фиктивно наемане на сътрудници, докато е била евродепутат. "Чиста съм" бяха първите й думи през евродепутатите, но одобрението й остава под въпрос.

Вчера неубедително се представи и полският кандидат Януш Войчеховски, който трябва да отговаря за земеделие. Депутатите отказаха да го одобрят и вероятно ще трябва бъде изслушан втори път.

Може да сменят двама кандидати за еврокомисари заради конфликт на интереси

Може да сменят двама кандидати за еврокомисари заради конфликт на интереси

Двама кандидати за еврокомисари вероятно ще бъдат сменени. Става дума за представителите на Румъния и Унгария. Правната комисия в Европарламента устан...