След данъчните закони, разглеждането на Бюджет 2019 на първо четене в пленарна зала започна със спорове и критики от страна на опозицията.

Началото беше поставено с конфликт между народни представители от ДПС и Обединени патриоти по темата дали България е по-развита икономически от Румъния.

Параметрите на Бюджет 2019 бяха представени от финансовия министър Владислав Горанов, който припомни че сметките са направени при прогнозиран икономически ръст.

Очаквано, бюджетът беше разкритикуван от БСП и ДПС. Левицата няма да подкрепи текстовете, защото смята, че те не гарантират инвестиционно развитие на страната. Имаше и критики за здравеопазването, социалното неравенство и липсата на мерки, които да намалят данъчната тежест. Според ДПС, бюджетът не отговаря на икономическото развитие в световен мащаб и не гарантира растеж.

Владислав Горанов, министър на финансите: Получихме много критики, свързани с номиналния ръст на разходите, но всъщност това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече. По-висока заетост, увеличение на заплатите, увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при ниско данъчно облагане на хората и бизнеса.
Корнелия Нинова, председател на БСП: Няма да подкрепим този бюджет, защото е бюджет на застой в икономиката, на увеличените данъци за бедните хора, на безпътица и без надежда, който не дава перспектива.

Йордан Цонев, депутат от ДПС: Бюджетът не отразява цикъла на икономическото развитие. Бюджетът не подкрепя растежа. Внимателният анализ на растежа показва, че той не се дължи на правителствени политики за съжаление. Той се дължи преди всичко на увеличено потребление.

След гласуването на Бюджет 2019 на първо четене, той ще бъде внесен за разглеждане в парламентарните комисии, а след това и на второ четене в пленарна зала, за да може да стане факт за догодина.

Владислав Горанов: Бюджетът не е предизборен

Владислав Горанов: Бюджетът не е предизборен

Фискалната ни политика е благоразумна, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Горанов взе участие в днешното пленарно заседание, където пред...

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване

Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на Здравната каса и Общественото осигуряване. Най-голям спор предизвика бюджетът на Здравната каса заради...