НОВИНИ

Спорове между БЕХ и "Овъргаз"

Природен газ за януари 2016 г. ще имаДнес от руското външно министрество опровергаха съобщенията за спиране на доставките на газ от „Газпром". Според ведомството, доставките ще продължат безпроблемно, дори могат да бъдат увеличени. Часове по-късно, България поиска доставяното синьо гориво да бъде увеличено, а Булгаргаз и Овергаз подписаха договор за доставка на газ за януари 2016 г. На извънредна среща в Министерския съвет, премиерът Борисов гарантира, че потребителите няма да останат на студено през януари. От Овергаз определиха ситуацията като опит да се открадне един бизнес.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Стоян Мицов
19:20, 31.12.2015
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

В последните часове на 2015 г. "Овергаз" е изпратила писмо и типов договор до "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво за януари 2016 г. Това обяви изп. директор на БЕХ Жаклен Коен след извънредната среща при премиера, изразявайки недоумение защо това се прави часове преди 2016-а, а не по-рано.

Жаклен Коен, изп. директор на БЕХ: Буквално преди 15 минути беше подписан договор между Булгаргаз и Овергаз мрежи. Ще направим всичко възможно клиентите на Овергаз да не останат без гориво, особено в средата на зимата. Костваше доста нерви, но факт е, че всичко приключи добре.

Още на обяд пък България е поискала от Газпром да увеличи доставките на природен газ, за да може общественият доставчик да "захрани" битовите потребители на "Овергаз". Голяма е вероятността, обаче, заяви премиерът Борисов, допълнителното синьо гориво да е на цена с 10% по-висока от стандартната, тъй като заявката към руснаците е в последния момент.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние с руската страна в случая нямаме никакъв проблем. Те си подават ритмично и ни отговориха, че и повече количества газ могат да доставят. Сега Гегов съм го упълномощил да говори с тях и на високо ниво да постигнем, докато всичките тези неразбории с доставчика стана ясни, дай Боже, но това не е моя работа - да спестим тия 10% от цената.

Нито премиерът, нито Жаклен Коен отговориха дали и защо "Газпром" спира подаването на синьо гориво за "Овергаз".

Бойко Борисов, министър-председател: Е, аз откъде да знам. Нито ми е работа да говоря с Овергаз, нито с руснаците. Аз имам Булгаргаз и Булгартрансгаз. На които мрежи в момента трябва това увеличение на количеството газ да легне.

От "Овергаз" официално заявиха, че продължават да нямат писмо от "Газпром" за спиране на доставките. Въпреки многократните разговори с руснаците, оттам не е постъпило официално уведомление. Затова от компанията на Сашо Дончев заявиха, че ще призоват клиентите си да се обърнат към "Булгаргаз" за синьо гориво. Оттам намекнаха за отнемане на бизнеса им в полза на държавната компания. И след срещата при премиера така и не стана ясно - ще бъде ли гарантиран природният газ за месеците след януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите
Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите
Научните открития на 2015 - класацията на младите учени
Научните открития на 2015 - класацията на младите учени