Словесен сблъсък в парламента между ДПС и Обединените патриоти. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, ако вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка заради поведението си към медиите, оставка трябва да подаде цялото правителство. Думите на Карадайъ провокираха реакцията на Обединените патриоти, които заявиха, че ДПС цели дестабилизация на управлението и свалянето на правителството в навечерието на европредседателството ни.

От ДПС използваха срещата си с председателя на Алианса на европейските либерали и демократи Ханс Ван Баален и получиха от него подкрепа за тезата им, че за разлика от България, в Европа демократичните партии отхвърлят управление с крайно десните.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: В България националистите участват във властта. Без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха във властта, но не само ги включиха, а упорито се опитват да ги легитимират.

Карадайъ коментира случая с вицепремиера Валери Симеонов, който по думите му е ползвал пресцентъра на МС - т.е. поставил е ултиматум на големите медии у нас от името на властта. Според Карадайъ демокрацията е заплашена и тя трябва да бъде защитена.

Мустафа Карадайъ: Ако Валери Симеонов не подаде оставка - оставка подава цялото правителство. Така е в нормалните демокрации.

Не закъсня и реакцията на Обединените патриоти.

Искрен Веселинов - заместник-председател на ПГ на ОП: Обединените патриоти категорично възразяваме срещу опитите на една партия, която се превърна в символ на корупцията в България. Партията, която е автор на кръговете от фирми, на разпределението на порциите на властта, която чрез свои депутати овладяваше медийния пазар - тази партия днес да се изявява като защитник на либерални ценности, на права на свобода на медиите...

Според Обединени патриоти заплаха за развитието на България не е Валери Симеонов и правителството, а идването на ДПС на власт.