НОВИНИ

Спорове около правилника на Народното събрание

Спорове около правилника на Народното събрание. Най-дълго депутатите обсъждаха предложението на съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов - петъчният парламентарен контрол да се предава пряко по БНТ2, вместо по БНТ1. Опозицията смята, че така ще се ограничи публичността. В отговор от мнозинството обясниха, че разпространението на БНТ2 е абсолютно същото като на БНТ1 и всеки, който иска, може да гледа парламентарния контрол.

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 26.04.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Противниците на текста в парламентарния правилник, че "Пленарните заседания, в които се провежда парламентарен контрол, се предават пряко по Програма БНТ 2" коментираха, че така се ограничавал достъпът до информация от НС.

Жельо Бойчев - зам.-председател на ПГ "БСП за България": "Ще премахнете излъчването на парламентарния контрол - ами дайте тогава въобще да не заседаваме. Дайте тогава въобще да не попитаме никой, защото, видите ли може да бъде неудобно на министър-председателя някой от министрите да излезе да обясни от тази трибуна и пред българския народ за какво става дума, забележете, на актуален въпрос, зададен от народен представител. Какъв е смисълът да ги крием тези хора?"

Вносителят на предложението Валери Симеонов поясни, че нито технически, нито политически се ограничава възможността всеки, който иска, да следи парламентарния контрол, защото БНТ 2 се излъчва от Мултиплекса точно така, както се излъчва БНТ 1.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ "Обединени патриоти": "Защо е този вой? Знаете ли в какво се свежда този разговор и докъде водят изводите от вашите изказвания? Изводът е само един: "Много сме велики, неповторими сме, уникални сме, тропаме с крачета и трябва да ни излъчват. И то по БНТ1!" Хайде да ви задам въпроса - Вие тук за какво сте? За да ви показват по телевизора ли? Не сме ли всички тук по волята на нашите избиратели, за да вършим работа?"

ДПС също не са съгласни парламентарния контрол да се предава по БНТ2.

Ерджан Ебатин - депутат от ПГ на ДПС: "Ако направите допитване до българските граждани, тука на улицата да излезете с една камера, ще чуете техният отговор - хората са свикнали парламентът да се представя чрез Българската национална телевизия - Канал 1."

От ВОЛЯ участие в дебата по Правилника взе Веселин Марешки.

Веселин Марешки - депутат от ПГ на ПП "ВОЛЯ": "Считам, че е хубаво това да бъде показвано, за да могат българските граждани в следващите избори да правят по-ясен избор за кого гласуват."

От ГЕРБ се обърнаха към депутатите от опозицията с думите, че ако хората ги виждат по БНТ 2 вместо по БНТ1, това по никакъв начин няма да наруши демокрацията

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ПП ГЕРБ: "Много време отделихме на тази тема и за пореден път колегите отляво не са информирани, не са запознати. Аз ще ви предоставя двете копия на писмата, които са от БНТ. И тук е написано абсолютно всичко и няма никаква възможност да има някакви ограничения, защото това ще даде по-голяма пълнота. И дори тук, в едно от писмата, пише, че могат да развият концепция, с която действително да задоволят целия интерес на всички български граждани."

Предложението парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2 ще бъде гласувано утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългия здравословен сандвич приготвиха в Благоевград
Най-дългия здравословен сандвич приготвиха в Благоевград
Столичната полиция издирва Александър Асенов
Столичната полиция издирва Александър Асенов