НОВИНИ

​Спорове в НС след изявлението на президента

Спорове в НС след вчерашното изявление на президента Румен Радев, в което той обяви, че сваля доверието си от кабинета. В декларациите от парламентарната трибуна президентът получи подкрепата на БСП.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:02, 05.02.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас
Георги Марков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Ние ще решим, защото имаме достатъчен брой депутата по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт или не и да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд .Това, което казваме обаче е, че е безпрецедентно български държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ. Много съжаляваме за тази издънка на българския държавен глава. Ние не злорадстваме, не му се радваме за тази груба грешка, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, ние оставаме верни на нашите избиратели, с които ще победим и 2021 и ще вървим напред и без и въпреки президента.
Крум Зарков, депутат от ПГ на БСП: Този акт е изключително важен, той не е безпрецедентен и други президенти са правили същото, а именно президента Плевнелиев и президента Желев. И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме им поставяли под съмнение правото им да се обърнат към българските граждани и да кажат, че според тях правителството не си върши работата. Това, което ви дразни в президента, не е толкова, че свали доверието, не е толкова, че е критичен. Не е дори фактът, че той с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край.
Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС: Самото вчерашно изявление не задълбочава ли кризата още повече? Президентът предлага ли формулата за излизане от кризата? Не. Ако формулата е нови избори, това няма да донесе нищо различно.
Искрен Веселинов, депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Не е добре, когато човек, който олицетворява единството на нацията, всъщност влиза в някаква война. Ние, от "Обединени патриоти" не може да подкрепим този тон. Не е добре, когато институциите, които са конституционни, които са закрепени като коректив една на друга, като някакъв начин да се гарантира демокрацията и защитата на националния интерес обявяват край на диалога. Всъщност това е най-тъжното от вчерашния ден.
Веселин Марешки - председател на ПГ на ПП "Воля": Той е президент на БСП, а не на всички българи и затова той няма легитимността да излиза и да критикува когото и да било в тази държава. Премиерът и днес заяви, че не води война.
Бойко Борисов - министър-председател: Сблъсъци, войни. Ние не воюваме с никой. Ние с никой по никакъв повод не сме нарушили добрия тон никога. Така че оставям на съвестта на всеки, който го прави, да продължава или не, негова работа.

Финансовият министър подчерта, че в Конституцията не е записана хипотезата за сваляне на доверие от кабинета.

Владислав Горанов - министър на финансите: Аз не приемам такова изявление от президента, такова изявление приемам от Румен Радев. Личната вражда между двама човека не може да наруши рамките на конституцията. Хипотеза сваляне на доверие е лична и емоционална реакция. Президентът и ние не можем да прекратим взаимоотношенията между институциите.

Правосъдният министър пък днес заяви, че няма нарушение при оповестяването на СРС-тата с разговори на президента.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Няма нищо неестествено в създалата се ситуация да се обявят въпросните веществени доказателствени средства и че това е в полза на обществения интерес.

Записите, според Кирилов, отговарят на въпроса защо главният прокурор е отправил искане до Конституционния съд за имунитета на държавния глава.

От ГЕРБ заявиха, че само парламентът и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството и също така посочиха, че президентът явно не е обърнал достатъчно внимание на факта, че преди дни парламентът е отхвърлил вота на недоверие към кабинета.

От БСП заявиха, че управляващите са раздразнени не толкова от свалянето на доверие към правителството, а от факта, че в изказването на президента са се съдържали много истини. От ДПС посочиха, че има и верни, и неверни констатации в думите на президента, но също така наблегнаха на това, че войната между институциите не е средство за решаване на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окръжната прокуратура се самосезира за изпуснатите нефтопродукти в Марица
Окръжната прокуратура се самосезира за изпуснатите нефтопродукти в Марица
Изписват оздравели от коронавирус пациенти в Китай
Изписват оздравели от коронавирус пациенти в Китай